RPA; otomotiv, havayolu, taşıma sanayi, bankacılık, kimya sanayi, dağıtım, eğitim, enerji, eğlence, finansal hizmetler, restoran, yönetim, müşteri hizmetleri, sosyal hizmetler, sağlık, iletişim, sigortacılık, lojistik, profesyonel hizmetler, perakende, teknoloji, telekom, taşımacılık ve diğerleri gibi tüm sanayi alanlarında kullanılabilecek bir esnekliğe sahiptir.
Bunun anlamı, temel olarak RPA’nın sanayi alanları ile ilişkili bir sınırı bulunmamasıdır. Bu sanayi alanlarında bir çok başarı hikayesi vardır ve çok yakında yenileri eklenecektir. Aslında sorulması gereken soru; hangi sanayi değil, hangi süreçler sorusudur.
RPA hakkında temel araştırma yapıldığında, RPA’ in süreçleri ve görevleri otomatikleştirdiği fark edilecektir. Bu bilgiler çoğu zaman karışıklığa yol açar. Aslında tamamı birbiri ile ilişkilidir, öyle ki süreçler görevlerden oluşur. Gerçek hayatta uçtan uca süreçlerin tümü tam anlamı ile otomatikleştirilmemiştir. Bu durumun sebebi ise süreçlerin yetersiz olmasıdır ve söz konusu süreçlerin farklı iş uygulamalarına entegre edilmesi başarısızlıkla sonuçlanacaktır.
Bir şirket RPA’ya yatırım yapmaya karar verdiğinde başlangıç noktası, hangi süreçlerin otomasyondan fayda göreceği konusundaki belirsizlik olacaktır. Cevap ise basit; geliştirilmiş, optimize edilmiş, standartlaştırılmış veya yeniden tasarlanmış süreçlerin seçilmesidir.
Peki en anlamlı sonuçları elde etmek için hangi tür süreçler otomatikleştirilmelidir?
- Tekrar eden ve değişmeyen/rutin
- İnsan hatasına müsait
- Belirli kurallara bağlı olan
- Dijital veriye dayalı
- Yüksek hacimli ve öncelikli
- Standart hale getirilmiş
- Sınırlı karar alma durumu barındıran
Diğer bir ifadeyle, bir iş süreci fazla sayıda insan müdahalesi gerektiriyorsa, elektronik/dijital olmayan veri kaynaklarını barındırıyorsa veya belirli koşullar altında farklı sonuçlar üretiyorsa süreç otomasyonu için uygun bir aday değildir. Robotik süreç otomasyonu, özellikle insan çalışanların zor veya sinir bozucu olarak gördüğü, zaman alıcı ve tekrarlayan iş süreçleri için önemli maliyet tasarrufu ve diğer faydalar sağlayabilir.
Kalıcı başarının temel noktası, kuruluş süreçlerinin işleyiş şeklini tam olarak anlamak ve daha sonra bu bilgileri etkili bir RPA planlaması için kullanmaktır.
Neredeyse her süreç RPA ile otomatikleştirilebilir. Pahalı donanım değişiklikleri veya geliştirme yapmadan, en esnek RPA çözümleri kullanılarak süreçler, iş uygulamalarına ve iş akışlarına entegre edebilirler. İyi bir RPA çözümü API (uygulama programlama arayüzü) ve diğer komut dosyası oluşturma ortamları aracılığıyla uygulamalara bağlanma becerisine sahip olmalıdır.
RPA süreçleri için örnekler;
PRP Business Solutions olarak RPA çözümleri geliştiriyor ve süreçlerinizi yönetiyoruz. Hizmetlerimize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.