RPA Nedir?

Her şirketin değerli zamanlarını alan, tekrarlayan, manuel görevleri vardır. Bunlar monotondur ve insan işgücünün daha önemli işlere harcayacağı zamanı tüketirler.

Robotik Proses Otomasyonu (RPA- İngilizce adıyla Robotic Process Automation), yazılım robotları aracılığıyla işlemleri otomatikleştirir. RPA, yazılım robotlarını bir kişinin o yazılımla çalıştığı gibi çalıştırır; bu sayede temel olarak işletme kullanıcıları için tekrarlanan görevleri kolaylaştırır.

Yazılım robotu, bir insan tarafından gerçekleştirilen tekrarlanan işlemleri tamamlayabilen bir yazılım parçasıdır. Yazılım robotları, çeşitli tekrarlayan görevleri yapmak için diğer sistemlerle iletişim kurar, yorumlar ve yanıtları tetikler. RPA robotları birçok insan kullanıcı eylemini taklit edebilir.

Uygulamalara giriş yapar, diğer sistemlere bağlanır, verileri kopyalayıp yapıştırır, dosya ve klasörleri taşır, veri tabanlarından okur ve yazar, belgelerden, PDF dosyalarından, e-postalardan ve formlardan yapılandırılmış ve yarı yapılandırılmış içeriği ayıklar ve işler, hesaplamalar yapar, web’ den veri çeker vb.

RPA, iş süreçlerini ve insanlar tarafından tekrarlanan işleri yönetmek için; insan işgücü ile birlikte çalışan yazılım robotlarının ölçeklenebilir takımı olan dijital işgücüyle değiştirmeyi amaçlamaktadır. İnsanlar daha sonra muhakeme çağrıları yapar, istisnaları ele alır ve gözetim sağlar. Diğer bir deyişle insanlar katma değeri yüksek işlerle ilgilenir.

Robotik işgücü, insan işgücünün uzatılması olacaktır. Robotik ve insan işgücü var olmaya devam edecektir.

Neden RPA ?

Neden RPA ?RPA gereklidir, çünkü şirketlerin eski uygulamaları kolayca otomatikleştirme ve entegre etme yolları yoktur. Var olan sistemlerde ve uygulamalarda minimum değişiklik yaparak görevleri otomatikleştirmek ve bunu hızlıca yapmak isterler.

RPA yetenekleri;

    • Farklı dijital manzaralarda gezinebilir: RPA yazılımı değişen çevreyi simgeler veya butonlardaki hareketi, ekran boyutlarındaki farklılıkları ve diğer birçok başka şekli işlemek için kendini ayarlar.
    • Karmaşıklık için üretilmiştir: Bu tür otomasyon yazılımı yalnızca görevleri tamamlamak için tasarlanmamıştır; aynı zamanda otomatikleştirmek için binlerce satır gerektiren karmaşık işlemler de dahil olmak üzere olan işlemleri tamamlamak üzere de tasarlanmıştır.
    • Kurumsal düzeyde kullanılması amaçlanmıştır: RPA yazılımı en iyi; yalnızca bir makro çalıştıran bilgisayarda değil, bir kuruluş genelinde dağıtıldığında ve birden çok departmanın değere odaklanmasına olanak tanıdığında da kullanılır.
    • Müdahalesizdir: RPA yazılımı, özel programlama veya doğrudan entegrasyon kodlaması ile uğraşmak yerine, kolay kurulum ve verilerin sistemler arasında düzgün geçişi için başlangıç aşamasında entegre olur.
    • Uygulaması ve ölçeklendirmesi hızlıdır: Kullanıcılar çalışır durumda olabilir. RPA yazılımı ile tam anlamıyla dakikalar içinde görevleri otomatikleştirebilir ve kullanım kolaylığı hem işletme hem de BT kullanıcıları tarafından bir kuruluşta büyüme kullanıma katkıda bulunabilir.
    • Diğer sistemlerle uyumludur: Kullanıcılar, eski sistemler, ERP, CRM, bulut uygulamaları vb. gibi tüm iş sistemlerini kullanan otomatik görevler oluşturabilirler.
  • Hızlı çalışmayı teşvik eden özellikler içerir: RPA yazılımı en azından görevleri hızlı ve etkili bir şekilde oluşturmak ve çalıştırmak için gereken özellikleri içermelidir. Bu özellikler arasında;
    • Sihirbazlar
    • Sürükle ve bırak komutları
    • Temiz, kullanıcı dostu bir ara yüz
    • Excel, SAP, Citrix gibi günlük kullanım sistemleriyle entegrasyonlar

    bulunmalıdır.

Bir şirket RPA’ ya yatırım yapmaya karar verdiğinde, doğru aracı seçmek çok önemli bir karar haline gelir. Peki, etkili bir RPA aracında nelere dikkat edilmelidir?

    • Kullanımı kolay tasarım ortamı: Tek bir ara yüzde ekran eylemleri kaydedilir ve tasarım akışları dizayn edilir.
    • Esnek robotlar: İşleme akışını sürdürmek için kullanıcı ara yüzü değişikliklerini otomatik olarak algılar.
    • Merkezi robot yönetimi: Kullanıcı ara yüzü ve API otomasyon adımlarını birleştirir ve birden çok robotun çalışmasını koordine eder.
    • Ölçeklenebilir robotlar: İş yükleri değiştikçe ölçek büyütme veya küçültme anlamına gelir.
  • Kurumsal düzeyde güvenlik: İşlemleri güvenli robotlarla yürütür ve eylemlerini gerçek zamanlı olarak izler.

Bir yorum bırakın